Zelf bier brouwen
Leuk dat je het bierbrouw avontuur met Wort Brouwer aangaat! Wij helpen met de stappen van zelf bier brouwen en het eindresultaat gaat een top bier worden. Zelf bier brouwen kun je thuis in je eigen keuken doen. Wij bieden verschillende bierbrouw pakketten aan waarin verschillende tools zitten. Heb jij alles in jouw keuken assortiment dan heb je voldoende aan het bierbrouw pakket Standaard.
Volg onderstaande stappen en jij bent in staat een top bier thuis zelf te brouwen!
Bestel direct een bierbrouw pakketEen goede voorbereiding is het halve werk! Zorg dat je in de keuken minimaal de volgende materialen binnen handbereik hebt staan:
Hop, mout en gist
Pan (minimaal 8 liter)
Zeef of BIAB zak
Keukenthermometer
Vergistingsemmer
Reinigingsmiddel (Oxi)
Oxi is een reinigingsmiddel, je gebruikt ongeveer 4 gram per liter schoonmaakwater. Heb je geen Chemipro Oxi bij je pakket aangeschaft, geen probleem. Je zou wel extra moeten letten op schoon en hygiënisch werken.
Verzamel de komende weken al wat lege bierflesjes om op je botteldag opnieuw in te kunnen zetten.
Vind je de hobby leuk en ga je zelf recepten maken, dan zal stap 1 – Schroten worden. In onze zelf bier brouwen pakketten zijn de mouten al geschroot en komen ze luchtdicht verpakt bij jou aan.
Tijdens het maischen ga je zetmeel uit de granen omzetten in suiker. De vloeistof die je overhoud heet dan wort, de granen die je overhoud heten bostel.
Wort is niets meer dan een suikerwater met graan smaak. De hop in stap 4 en het vergisten in stap 6 gaan extra smaak en alcohol geven aan jouw gebrouwen wort.
In onze instructie kun je terugvinden hoelang je moet maischen (vaak één uur) en op welke temperaturen per bierstijl. De temperatuur is namelijk zeer belangrijk tijdens het maischen en deze bepaald of je een droog of juist heel vol bier krijgt.
Let op dat je tijdens het verwarmen je warmtebron niet te hard aanzet. De temperatuur blijft namelijk nog even oplopen in de pan op het moment dat je deze uitzet. Roer regelmatig tijdens het maischen en meet de temperatuur op meerdere plekken in de pan.
Na de maischstap ga je het wort en de bostel scheiden van elkaar. Deze stap wordt filteren genoemd. Filteren kan op verschillende manieren, de meeste gebruikte is het filteren in een keukenzeef (zoals hiernaast afgebeeld). Een andere populaire manier waarbij deze stap versimpeld wordt, is met de BIAB methode. Je maisch, filter en spoel stap voer je dan uit in een brew bag. Veel brouwers zien dit als een eenvoudige manier van brouwen. Bij WortBrouwer heb je bij elk starterspakket de keuze om een brew bag mee te bestellen om het zelf te ervaren.
Als het wort en de bostel gefilterd zijn, is het tijd om de restsuikers uit de bostel te halen. Dit doe je d.m.v. het uitspoelen van de granen. Verwarm een pannetje met water tot een temperatuur van 80 a 100 graden en giet dit gelijkmatig over de bostel heen.
In het instructieboekje kun je terugvinden hoeveel water voor de spoelstap benodigd is, dit scheelt namelijk per bierstijl.
Nu is het tijd om je bier karakter te gaan geven! Het suikerwater is gemaakt en de graansmaak zit in het wort. Door hop toe te voegen tijdens het koken krijg je weer oneindig andere mogelijke smaken aan het bier. Het is belangrijk dat je de 2 type hopsoorten kent, namelijk:
Bitter hop
Bier heeft altijd een mate van bitterheid, een pils heeft een licht bittertje maar een IPA is juist weer flink bitter. De bitterheid wordt veroorzaakt door een bitterhop en wordt vooral gevormd door een sterke alfazuur hop te gebruiken en deze vroeg tijdens het koken toe te voegen. Een bitter hop zal dus ook vaak de gehele kooktijd meekoken.
Aroma hop
Naast bitterheid, mogen de meeste bierstijlen ook nog een vorm van lekkere hop aroma’s bevatten. Aroma hoppen zijn hoppen, vaak uit Amerika, die zeer uiteenlopende smaken hebben. Een aroma hop wordt alleen gebruikt om de hop smaken in het bier te krijgen, een lange kooktijd is daarom niet nodig. Vaak maximaal 10 minuten of zelfs nog korter. Aroma hoppen worden ook vaak bij IPA in de dryhop gebruikt. In ons IPA recept ga je ook een deel van de hop gebruiken om te dryhoppen.
Koken doe je tussen de 60 en 90 minuten. Het is belangrijk om de deskel van je pan eraf te laten tijdens het koken. Je wilt een deel van het wort later vervliegen.
Voor je gist kunt toevoegen aan het wort, moet je de vloeistof eerst koelen. Je wilt het wort zo snel mogelijk naar 20 á 25 graden brengen. Snel koelen geeft meer garantie op een helder bier. Een tip om sneller te koelen is door je pan in de gootsteen te zetten met koud water en daarbij extra aanvullen met koelelementen.
Het is zeer belangrijk dat je vanaf nu hygiënisch te werk gaat. Er is nog geen alcohol gevormd en alle bacteriën kunnen voor een infectie zorgen. Werkt dus met gereinigd materiaal!
Jouw taak zit erop. Jij als Wort Brouwer hebt het wort gebrouwen en het is nu taak aan de gist om er bier van te maken!
Het gekoelde wort ga je overhevelen naar je vergistingsemmer. Gebruik hiervoor een zeef of de brew bag om de hoppen en uitgevlokte eiwitten niet mee te nemen je vergistingsemmer in. In de vergistingsemmer past +/- 6 liter, jij zal ongeveer uitkomen tussen de 4 á 5 liter en het is belangrijk om de emmer niet tot de rand te vullen. Tijdens de vergisting wordt er een schuimkraag gevormd en als je vergisting heftig is, kan het via het waterslot uit je emmer komen. Niet erg, maar het geeft een troep.
Voeg het zakje met gist toe en laat je vergistingsemmer de komende 2 weken op kamertemperatuur staan. De beste vergisting vindt plaats op een constante temperatuur. Kies dus een plek in je huis waar de temperatuur het meest constant is. Zet je vergistingsemmer nooit direct op de vloerverwarming. Dan loopt de temperatuur al snel te hard op.
Na de vergisting mag je het bier gaan bottelen! Tijdens de vergisting heeft de gist alle suikers verwerkt tot alcohol en andere stoffen. De meeste gistcellen zijn afgestorven en ook de restproducten van de omzetting liggen op de bodem van de vergistingsemmer. Dit is een niet al te frisse laag in je emmer. De witte vlokken wil je niet meenemen in je bier natuurlijk dus ga je nog een keer overhevelen in een andere emmer of een schone pan.
Voor je het bier gaat bottelen ga je eerst nog bottelsuiker toevoegen aan het jongbier. Doordat je nog een keer suiker toegevoegd, gaan de gistcellen weer aan het werk om deze suikers om te zetten in alcohol, maar voornamelijk koolzuur. Na het bottelen zit je bierfles dicht en kunnen de gassen niet ontsnappen. Zo ontstaat er koolzuur op je bier. Voeg je geen bottelsuiker toe tijdens het bottelen, dan krijg je een saai en plat bier.
Voor het bottelen gebruik je een kroonkurkapparaat en met een bierbrouw pakket van Wort Brouwer kun je ongeveer 12 á 15 flesjes afvullen.
Geef het bier na het bottelen nog een aantal weken de tijd om te rijpen en om de hergisting af te ronden. Na 2 weken zal er al koolzuur gevormd zijn, maar de smaak bij sommige bierstijlen is nog niet optimaal. Een weizen is na 2 weken al goed te drinken, maar een quadrupel komt na 3 á 4 maanden pas goed tot zijn recht. Brouwen is een prachtige hobby, maar het vergt wat geduld.
Geniet van het resultaat van jouw eerste gebrouwen bier!
Ben je nieuwsgierig naar het zelf bier brouwen? Neem alvast een kijkje in ons instructieboekje en verdiep je in de stappen die je gaat nemen tijdens de brouwdag. Het boekje krijg je standaard geleverd bij ieder bierbrouw pakket!
Zelf bier brouwen is een hobby die ik, Thomas van Oosterom, al meerdere jaren met veel plezier uitvoer. In de zelf bierbrouw pakketten business ben ik geen onbekende. Wortbrouwer is een zeer mooie toevoeging aan de huidige markt van concurrerende bierbrouw pakket aanbieders. De recepten zijn door en door getest en de prijs/kwaliteit verhouding is goed.
Met een bierbrouw pakket van Wortbrouwer weet je zeker dat jouw brouwdag zal slagen!
Bekijk onze bierbrouw pakkettenJa zeker, met de pakketten van Wortbrouwer.nl is iedereen in staat om thuis zelf bier te brouwen. Met een duidelijke instructie en een aantal materialen die iedereen zelf in de keuken heeft liggen, kun jij aan de slag om een heerlijk bier te brouwen.
Inductie, gas of keramisch maakt voor zelf bier brouwen helemaal niet uit! Op de foto’s in het 8 stappen plan kun je zien dat ook wij op inductie brouwen.
Het is voor jou alleen belangrijk dat je leert werken met jouw fornuis. Inductie reageert snel en koelt redelijk snel weer af, gas heeft hoge pieken maar gaat direct weer koud en keramisch heeft een zeer lange nawarm tijd. Tijdens de maischstap zal jij moeten uitvinden wanneer je moet starten en wanneer je moet stoppen met verwarmen.
Die keuze is uiteraard helemaal aan jou. Wort Brouwer biedt verschillende starterspakketten aan en aan jou de keuze wat je eisen zijn. Wil je puur zelf bier brouwen voor de ervaring en heb je zelf een keukenthermometer dan kun je het af met het basis pakket. Maar wil je ook het alcoholpercentage meten en je eigen flessen voorzien van kroonkurken dan kom je al snel uit bij het plus pakket.
Bottelen ga je pas doen als je zeker weet dat het bier is uitvergist. Gaat de vergisting namelijk verder in de fles, dan kan de druk niet weg en is het resultaat klappende flessen in je voorraad kast. Geen aanrader!
Mocht je waterslot na 2 weken nog af en toe bubbelen, dan kan dit duiden dat je bier nog niet klaar is. De beste methode om te zien of bier gebotteld kan worden, is door het SG gehalte te meten. Blijft je SG gehalte 3 dagen op rij hetzelfde, dan kun je gaan bottelen.
Je kunt zeker grotere batches thuis zelf brouwen. Wort Brouwer is er om jou te helpen aan de hobby en te kijken of je het leuk vindt. Ben je blij met het resultaat en wil je het groter aanpakken, dan kun je gaan kijken naar een brouwketel voor 30 liter batches. Vind je een recept van ons lekker, dan kun je altijd aanvragen om een grotere hoeveel af te mogen nemen.
Onze vergistingsemmer is oneindig te gebruiken! Ben wel voorzichtig met de vergistingsemmer in de vaatwasser doen. Reinig je emmer na het zelf bier brouwen goed en voor je hem weer nodig hebt reinig je hem nog een keer. Dit is voldoende om je emmer wel 100 brouwsels mee te laten gaan.
Ben je een sour drinken, gebruik dan een losse vergistingsemmer voor je sour bieren. Door de bacteriën die daarin zitten kan het gebeuren dat al je toekomstige brouwsels geïnfecteerd worden
Neem contact op en wij antwoorden zeer snel en altijd binnen 24 uur
Neem contact op