Zelf hop kweken – Verbouw je eigen hopplant!

Wil je zelf hop kweken? Wij geven van het zaaien tot de oogst tips en uitleg. Na het lezen kun je jouw eigen hop kweken.

Hop is een essentieel ingrediënt voor bier. Het geeft die kenmerkende bittere smaak. Ook de hop soort is van invloed op hoe het bier smaakt. Naast dat hop voor bier gebruikt wordt, is het een heel erg mooie plant. Waarbij je voor graan direct een akker nodig hebt, kun je hop kweken op een klein stukje grond of in een bloempot. Dit kan zelfs op je balkon. Alles wat je moet weten over zelf hop kweken, lees je in dit artikel.

Hop mannetje en vrouwtje

Wist je dat er mannetjes en vrouwtjes hop planten bestaan? Alleen de vrouwelijke planten dragen de hopbellen die voor bier gebruikt worden. Let dus goed op welke hop je kweekt. Als je stekjes van en hop plant neemt, weet je in de meeste gevallen of het van een vrouwtje of mannetje is. Als je zelf hop zaait, dan moet je dus weten of het zaad van een mannelijke hopplant of van een vrouwelijke is.

Kies de juiste hop soort

Als je zelf hop wilt kweken voor bier, moet je weten wat voor bier je wilt maken. Zoals in de inleiding genoemd heeft de hop invloed op de smaak van het bier. Dit komt door de hoeveelheid hop die je toevoegt en de soort hop. Er is dus niet één hop plant, maar er zijn veel verschillende. Type Admiral (U.K.) wordt onder andere voor Ale gebruikt, terwijl bijvoorbeeld Magnum een hopsoort is die voor pils gebruikt wordt. Verdiep je dus eerst in het type bier dat je wilt brouwen en kies daarna de bijpassende hop soort. De lijst met hop soorten is te lang om hier te noemen, maar kun je gemakkelijk online vinden. Na je keuze gemaakt te hebben, moet je natuurlijk kijken naar de beschikbaarheid van het type hop dat je wilt. Niet alle planten zijn in Nederland even goed verkrijgbaar. Soms zul je voor een alternatief moeten kiezen.

Waar moet je hop planten?

Hop houdt van klimmen en zon. Plant de hop dus op een plek waar veel zon is, geen harde wind staat, en waar de plant de hoogte in kan groeien. Een hop plant kan ongeveer 10 meter hoog worden. De meeste planten zullen zo’n 6 meter hoog worden. Je kunt de plant wel leiden waardoor je minder hoogte nodig hebt, maar hou wel zo’n 3,5 meter minimaal aan. Je maakt een frame waar de hop op kan klimmen van stevig hout. Een volwassen hop plant wordt namelijk behoorlijk zwaar. Aan dunne stokjes heb je niets. De hop tegen een schutting, lantaarnpaal of boom laten klimmen kan ook. Als je je hop plant in een pot wilt zetten, kies dan voor een grote pot. Je hopbellen zullen in een pot over het algemeen kleiner blijven dan wanneer de plant in de volle grond staat.

Hop zaaien of stekjes kopen

Je kunt het beste hop stekjes kopen. Dit voorkomt dat je er direct teveel werk aan hebt. Wil je echter zelf hop zaaien, dan kan dit al vanaf februari tot juni. In ongeveer 3 weken komen de hop plantjes op. Je zaait ze in een zaaibak of potje zodat je ze binnen achter glas kunt zetten. Na 3 weken zet je de bak, ook weer voor 3 weken in de koelkast. Dit herhaal je zodat zoveel mogelijk zaadjes kiemen. De kiemduur van hop is onregelmatig en kan dus wat langer duren. De gekiemde plantjes kun je in een potje zetten. Als je al een hop plant hebt, kun je de scheuten die aan de plant komen stekken. Hierdoor zal de plant waar je stekjes vanaf haalt zelf sterker worden. De hop scheuten zet je in water waardoor de stekjes wortels vormen. 

Hop planten verzorgen

Als je de hop planten in de tuin of in de bak hebt staan, dan ben je nog niet klaar. Je moet hop planten goed verzorgen. Regelmatig water geven en enkele keren per jaar bemesten hoort hierbij. Het bemesten kan in mei gedaan worden. Als de plant in de volle grond staat hoeft er minder voeding toegevoegd te worden. Staat jouw hop op het balkon of in een bak? Bemest dan liever vaker, maar doe niet teveel in één keer. In droge periodes zul je planten die in potten staan ook meer water moeten geven. Zorg er wel voor dat overtollig water in natte periodes goed de pot kan verlaten. Met name gele bladeren zijn een indicatie dat de plant voedingsstoffen tekort komt. Bruine randen aan het blad geeft aan dat de plant te droog staat. 

Oppervlakte wortels wegknippen

Hopplanten vormen oppervlakte wortels. Hiermee wil de plant groter worden, en zal de energie hierin steken. Dit willen we voorkomen, want we willen dat de plant haar energie in de hopbellen steekt. Knip de oppervlakte wortels daarom weg.

Zelf hop oogsten

Gedurende de zomer is hop een plant waar je enorm van kunt genieten. De prachtige hopbellen zijn een lust voor het oog. Je kunt ze de hele zomer laten hangen, want pas in september ga je oogsten. De hopbellen drogen dan al aan de plant. Je voelt dat de hopbellen droog, papierachtig aanvoelen. Voor je oogst, controleer je of zich in de hopbellen een geel poeder heeft gevormd. Dit poeder heet lupuline. Dit is het bestanddeel waar het om draait. Dit geeft het bier de houdbaarheid en de lekkere bittere smaak. lupuline vormt zich in ongeveer 14 dagen, hierna kun je gaan oogsten. Je kunt voor het oogsten de ranken afknippen op zo’n 30 centimeter boven de grond. Daarna leg je de ranken neer zodat je makkelijk de hopbellen los kunt knippen.

Hop gebruiken voor bier brouwen

Gefeliciteerd; je hebt je eigen hop verbouwd en geoogst! Nu is het tijd om er bier van te brouwen, of de hop te drogen voor later gebruik. Ongedroogde hop kun je direct in het bierbrouwsel verwerken. Het geeft een lichte, frisse smaak. Als je in één keer veel hop hebt, kan drogen handig zijn. Je hebt dan je eigen voorraad hop. Je kunt de hop op horrengaas of een droogrek in de zon drogen. Na 2-3 dagen zal de hop ongeveer droog zijn. Je keert de hop regelmatig zodat deze aan alle kanten goed droogt. Je kunt hop ook in de oven drogen op 60 graden Celsius.

Hop bewaren

Om de hop te bewaren kun je deze zo goed mogelijk luchtdicht verpakken. Je kunt een vacumeermachine hiervoor kopen. Uiteraard kun je zelf ook je best doen de lucht uit de zak te halen. Controleer wel of de hop echt kurkdroog is. De steeltjes moeten makkelijk te breken zijn. Zit er nog teveel vocht in, dan zal de hop kunnen gaan schimmelen. Je kunt de zakken in de vriezer bewaren. Door de lage temperatuur zullen chemische processen langzamer gaan.

Tot slot

Je weet nu de basis om je eigen hopplanten te kweken. Het is goed om te beseffen dat bij tuinieren ervaring met de jaren komt. Plant meteen meerdere planten en raak niet gedemotiveerd als een van je planten het niet redt. Het is in de natuur normaal dat niet alle planten het goed zullen doen, dat er schimmels op kunnen komen, of dat de plant gewoon niet sterk genoeg is. Ongetwijfeld dat je bij de tweede keer hop zaaien, planten en oogsten het nog beter zult doen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *