Bierbostel brood recept – Bak een bier bostel brood!

Ben je aan de slag gegaan met een bierbrouw pakket van Wortbrouwer, dan heb je zo’n 1 á 1,8 kilo aan mouten gebruikt. Ons Weizen recept bevat bijvoorbeeld al 1250 gram aan graan en het Quadrupel recept maar liefst 1800 gram aan graan. Tijdens het maischen haal je de suikers uit de granen om bier van te kunnen maken. Maar een gemiddeld rendement van een hobbybrouwer ligt tussen de 65% á 75%. Dit betekent dat er nog hartstikke veel voedzame delen in de bostel zitten. Het is daarom zonde om de bostel bij het GVT afval te dumpen, maar veel beter is het om te verwerken in je eten! In dit artikel geven we je tips en adviezen over wat je met bierbostel kunt doen na je brouwdag. We sluiten het artikel af met een recept waarmee jij zelf een bierbostel brood kunt bakken.

Wat is bierbostel eigenlijk?

Maar laten we eerst eens gaan kijken wat bierbostel eigenlijk is. Bierbostel, of ook wel eens draf genoemd, is een restproduct van de granen die na het maischen in het zelf bier brouwen proces niet meer nodig zijn. De graankorrel is tijdens het schroten geplet of gemalen zodat tijdens het maischen alle zetmeel goed vrij is gekomen. Door het op een bepaalde temperatuur te houden tijdens het maischen kun je bepalen wat voor type suikers je wilt laten ontstaan. Vergistbare suikers of onvergistbare suikers. Meer informatie hierover is te vinden op de Zelf Bier Brouwen pagina.

Na het maischen ga je de granen scheiden van het wort en het wort gebruik je verder op de brouwdag om bier van de maken. De granen, die je vanaf nu bostel noemt, heb je niet meer nodig. Wat je nu wel hebt is een product waar nog erg eiwit en vezelrijk is. Zonde natuurlijk om weg te gooien! Door deze eigenschappen wordt bierbostel vaak gebruik als veevoer.

Wat kun je met bierbostel doen?

Je hebt een bier gebrouwen en ook wel geïnteresseerd om meer waarde uit je investering te halen van een bierbrouw pakket. Er zijn talloze mogelijkheden wat je met het bierbostel kunt doen. Het meest voorkomende wat mensen doen is het volgende:

 • Koekjes bakken. Er zijn erg veel recepten online om koekjes te bakken. Zoek er een naar jouw voorkeur.
 • Brood bakken. In dit artikel hebben wij een lekker bierbostelbrood recept voor jou uitgewerkt!
 • Breng het met je kinderen naar een kinderboerderij en voer de kippen of varkens (succes gegarandeerd uit eigen ervaring)
 • Breng het zonder eigen belang naar een lokale veeboer

Machinaal kan bierbostel ook gemalen worden tot een poeder en dan wordt het gebruikt in graanrepen. Het bedrijf MaGie Creations uit Nederland staat hier bekend om.

Het is mogelijk om bierbostel na een brouwdag in te vriezen. Maak zakjes van 200 á 250 gram en je kunt er meerdere broden mee bakken. Lees het recept om een brood te bakken in de laatste alinea van dit artikel.

Bestel een van deze starterspakketten en brouw 5 liter bier en bak 3 tot 5 broden!

Bak een bierbostel brood! Lees hier het recept.

Er zijn veel bierbostel brood recepten te vinden online. Toch delen wij ook die van ons en raden we het recept (uiteraard) aan met een van onze recepten. Een Blond, Quadrupel en Weizen is zeer geschikt voor een bierbostel brood. Er wordt in die recepten met meerdere graansoorten gewerkt en dit geeft het bier een lekkere smaak mee.

Zorg dat je de volgende ingrediënten in de keuken klaar hebt staan:

 • 375 gram tarwebloem
 • 250 gram bostel
 • 200 ml bier
 • scheutje olijfolie
 • 2 gram zout
 • 7 gram droge gist (bakkersgist)

Stappen om een bierbostel brood te bakken:

 1. Meng alle ingrediënten in en mixbak of als je een broodbakmachine hebt, voeg je alles daarin toe. Je kunt ervoor kiezen de vloeibare ingrediënten langzaam toe te voegen. Maar als je goed kneed kun je ook alles direct toevoegen.
 2. Meng het een goede 10 minuten. Het is belangrijk om goed te kneden en alles goed te mengen.
 3. Nu is het tijd om het deeg te laten rijzen. Leg de deeg onder een theedoek en laat het zeker een goede anderhalf uur op een warme plek staan.
 4. Tijd voor wat creativiteit vanuit jouw kant! Maak een mooie vorm van het deeg. Kijk op internet voor mooie voorbeelden van een zelfgebakken brood.
 5. Laat het deed weer 20 á 30 minuten rijzen.
 6. Bak het brood in de midden van een voorverwarmde oven op 210 graden in 1 uur klaar.

Twijfel je of het brood al klaar is, steek dan een prikker in het brood en als je deze eruit haalt mag er geen deeg meer aan zitten.

Laat het brood eerst nog goed afkoelen voor je het gaat aansnijden. Dit werkt net als een stokbrood, als je het bierbostel brood snel aansnijd zal het indeuken en kun je geen mooie snede brood maken.

Conclusie

Een bierbostel brood is hartstikke gezond omdat je een groot deel van de suikers er al uit hebt gehaald. Het nadeel is wel dat er grove kafjes in het brood verwerkt zitten en deze kunnen tussen je tanden zitten. Een bierbostel brood eet niet zo makkelijk weg als een brood van de bakker. Wel is het leuk om te doen en nog meer vermaak in de keuken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *