Zelf bier brouwen - Vergisten

Zelf een bier klimaatkast bouwen – Controleer de vergisting!

Bier brouwen is ontzettend leuk om te doen en tijdens de brouwdag probeer jij het bier zo goed als je kunt te brouwen. Het brouwen duurt ongeveer 4 uur, maar dan ben je er nog niet. De komende 2 weken is het de tijd aan de gist om er echt bier van te maken. Het liefst nog een lekker bier ook!

Je hebt een aantal bieren gebrouwen en de hobby is je goed bevallen. Het is dus tijd om je bier naar een hoger niveau te tillen. Door de vergistingsstap uit te voeren met een bier klimaatkast, kun je op een goedkope manier je bier een stuk beter maken! Dit heeft alles te maken dat gist een constante temperatuur belangrijk vind. Hoe gist werkt en hoe je een bier klimaatkast zelf thuis kunt maken, lees je in dit artikel.

Welke invloed heeft de temperatuur van gist op het bier?

Voor we gaan kijken hoe jij thuis een bier klimaatkast kunt maken, gaan we eerst eens naar het vergistingsproces kijken. Want waarom is het nodig om de vergisting gecontroleerd te laten verlopen?

Als hobbybrouwer werkt je voornamelijk met een bovengistende giststam. De bierstijl Pils is een ondergister en zijn erg lastig om zelf te brouwen en de beste Pilsen zijn naar mijn mening al uitgevonden. Tuurlijk is het leuk om zelf eens te proberen, maar bij Wortbrouwer focussen we ons op het speciaal bier en daarmee bovengisters.

De beste temperatuur voor een bovengistende gistsoort zit tussen de 18 en 25 graden. Dit betekent niet dat het goed is voor de gist om daar continue tussen te schommelen. Ga je vergisten boven de 25 graden dan ontstaan er zoete/fruitige esters. Dit klinkt lekker, maar te veel zoete esters laat het bier smaak naar kauwgomballen. Een te koude omgeving stookt de vergisting en zorgt dat de gist de suikers niet goed kan omzetten.

Ook ontstaan er andere smaken tijdens verschillende temperaturen. WB-06 van Fermentis is hiervan een goed voorbeeld. Vergist je onder de 22 graden dan zal de gist een kruidnagelachtige smaak afgeven en vergist je boven de 22 graden dan zal je Weizen een banaanachtige smaak afgeven.

Zie je dat de vergisting niet meer verder gaat, dan kun je met een klimaatkast de gist echt extra boost geven door hem de laatste dagen een paar graden warmer te zetten. De gist wordt dan snel weer actief.

Zomer en winter gisten

Er is daarom ook een verschil in gisten die je tijdens de verschillende Nederlandse seizoenen gebruikt. Een echte lente en zomer gist is Kveik gist. Een echte winnaar onder de hobbybrouwers. Dit is een super gist en kan temperaturen tot 35 graden aan! Het voordeel van Kveik is dat tussen de 25 en 35 graden er geen verschil in smaak komt in je eindresultaat. Dit maakt het super betrouwbaar en geschikt voor de hete zomers.

Ales zijn dan weer aan te raden om in de winter te brouwen. Dan is het over het algemeen wat kouder in je huis en blijft je vergistingsemmer mooi op temperatuur. Een Ale die te warm wordt is namelijk niet lekker. Vergisten op 18 graden is dan prima.

Bekijk ook onze andere informatie pagina’s!

Wat is een bier brouw klimaatkast?

Jij wilt precies kunnen regelen hoe warm (of koud) jouw wort is in de vergistingsemmer. Dan heb jij een bier klimaatkast nodig! Een bier klimaatkast is niet anders dan een wijn klimaatkast of welke klimaatkast dan ook. Het is een koelkast met verwarmingselement waarin een sensor zit verwerkt waarmee jij de temperatuur kan regelen. De temperatuur die jij instelt bepaald of de koelkast aangaat of dat het verwarmingselement aan gaat.

Als hobbybrouwer wil je niet te veel geld uitgeven (en dit is ook helemaal niet nodig) dus ga je er zelf een bouwen. Een aantal voordelen van het hebben van een bier klimaatkast:

  • De eerste dagen tijdens de vergisting loopt de temperatuur op. Een klimaatkast reageert hier op en zal sneller koelen om de temperatuur constant te houden.
  • Je kunt zowel ondergistende bierstijlen als bovengistende bierstijlen heel het jaar door brouwen
  • Heb je een lekker recept gemaakt, dan weet jij exact wat je de volgende keer moet doen om hem hetzelfde te maken.
  • Zowel hoofdvergisting, nagisting, lageren, hergisten, coldcrashen en koudzetten voor het nuttigen kun jij doen in de bier klimaatkast.

Wat heb je nodig om een bier klimaatkast te bouwen?

Om zelf een bier klimaatkast te bouwen heb je helemaal niet zo heel veel materialen nodig. Haal het volgende in huis:

  • Oude koelkast
  • Verwarmingselement
  • Inkbird Digitale Temperatuurregelaar

Een oude koelkast is ontzettend makkelijk te vinden via Marktplaats. Zet een filter aan op 10 kilometer rond jouw woonplaats en geheid dat je er een ergens gratis kunt afhalen of kopen voor een paar uren. Maak hem even goed schoon en jij hebt een perfecte koelkast om om te toveren in een klimaat kast.

Naast een koelkast omdat deze goed isoleert en uiteraard kan koelen, heb je ook een verwarmingsplaat nodig om de temperatuur op de te schroeven als dat nodig is. Hiervoor zijn talloze oplossing. Je kunt ze bij een lokale brouwzaak kopen, maar ook voor een paar euro uit China. Dan zal je er alleen wat langer op moet wachten. Het gaat erom dat je een element in je bier klimaatkast hebt zitten wat kan verwarmen.

Een Inktbird Temperatuurregelaar heb je nodig om van een simpele koelkast een klimaatkast te maken. Je hebt 2 stopcontacten, eentje voor de koelkast en eentje voor de verwarmingsplaat. Door de temperatuur in de koelkast te meten met een sensor, weet de Inktbird welk stopcontact hij moet inschakelen.

Volg deze stappen om een bier klimaatkast te bouwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *