Bier brouwers zijn super innovatief en verzinnen voor alle problemen een oplossing. Stap 2 in het zelf bier brouwen proces is maischen en dit kan complex zijn indien je niet in het bezit bent van een brouwketel. Wat BIAB brouwen is en hoe het jou tijdens de brouwdag kan helpen leer je in dit blog.
Wat is BIAB bier brouwen eigenlijk?
De BIAB methode is een bierbrouw techniek. BIAB staat voor Brew in a Bag. Je hangt de granen als een soort theezakje in het water en onttrekt op die manier alle suikers uit de granen die je nodig hebt om het bier te kunnen brouwen.
Door de geschroten granen in een brew bag te doen vergemakkelijk je de filter en spoelstap tijdens het bier brouwen. Hierdoor is het een veel gebruikte techniek door hobbybrouwers. Zeker met kleine batches is het ideaal om toe te passen. Ga je grotere volumes brouwen dan is de biab methode niet meer geschikt voor jou.
Het is met de BIAB methode ook niet nodig om te spoelen. Dit scheelt weer een extra stap in het brouwproces. Wel moet je dan genoegen nemen met minder rendement.
Stappen BIAB methode tijdens het maischen
Voor we naar de stappen gaan, moet je eerst weten wat je nodig hebt om BIAB te kunnen brouwen, namelijk:
- Een (soep)pan om het bier te brouwen
- Een brew bag van Wortbrouwer.nl
- Wasknijpers, minimaal 4 stuks
- Vergiet of 2 lange roerspanen
Je weet nu dat een brew bag nodig is tijdens het maischen. Zo ga je te werk:
Stappen Brew in a Bag brouwen
- Kijk op je recept hoeveel maischwater je nodig hebt en bedenk alvast of je wilt gaan spoelen of niet. Ga je niet spoelen, voeg dan het opgegeven spoelwater uit het recept ook direct toe.
- Klem, met de wasknijpers, de brew bag vast om je pan. Let op: Zorg dat de brew bag niet op de bodem van je pan ligt. Dan wordt die te warm en kan de brew bag gaan smelten!
- Voeg de mouten toe in de brew bag en houdt de temperatuur constant. Roeren kan prima ook al gebruik je een brew bag.
- Ben je klaar met maischen, dan is het tijd om te spoelen of je granen uit te laten lekken. Gebruik hiervoor een vergiet die je op de pan legt. Laat de brew bag hier een tijdje inliggen tot je het niet meer hoort druppelen. Heb je geen vergiet? Maak een kruis van 2 roerspanen en zet de brew bag daar op. Let op: Knijp of wring de brew bag niet leeg. Er ontstaat dan te veel zuurstof wat later oxidatie kan veroorzaken. Dat wil je het bier niet meegeven.
- Wil je net wat meer rendement behalen en heb je gekozen om te spoelen, spoel dan zoals aangegeven op de 2de onderstaande foto. Giet het kokende water langs meerdere plekken over de brew bag.
- Je bent klaar met maischen, filteren en spoelen en je kunt nu door naar het koken. De granen kun je gebruiken om een brood te bakken of ga naar een lokale kinderboerderij en geef het daar af.
Wat is het voordeel van Brew in a Bag brouwen?
Brew in a Bag brouwen heeft dus een flink aantal voordelen, namelijk:
- Goedkope oplossing voor de filter en spoelstap
- Je kunt (met onze brew bag) kleine batches maken van 5 liter
- Geen extra keukenmaterialen nodig om te filteren
- Mooie kennismaking met brouwen voor je het groter aanpakt
- Het is niet nodig om te spoelen, dus je kunt sneller door naar de volgende stap in het brouw proces
Wat is het nadeel van Brew in a bag brouwen?
BIAB brouwen bestaat niet alleen uit voordelen. Houd rekening met de volgende nadelen van het BIAB methode:
- Rendement kan lager uitvallen
- Als de brew bag op de bodem ligt kan deze smelten
- De zak kan zwaar worden als je meer mout gebruikt.
Pingback: Hevelfilter tijdens het spoelen - Zijn er ook alternatieven? -