Een ontzettend populair en nieuw fenomeen wat veel mensen thuis proberen is het maken van een Eisbock. Je leest er veel over op forums en bier gerelateerde Facebook pagina’s. Maar is het lekker om het zelf thuis te proberen? En kost het veel moeite om zelf een Eisbock te maken? Wij vinden het erg meevallen en het is zeker leuk om eens gedaan te hebben. In onderstaand artikel geven wij jou alle informatie die je nodig hebt om thuis een Eisbock te maken!
Wat is een Eisbock?
Een Eisbock is een zeer sterk geconcentreerd bier(likeur). Het verhaal gaat dat het is ontstaan omdat een bier brouwer in een brouwerij de vergistingstank te koud had ingesteld en al het bier was bevroren. Ze hebben toen de temperatuur opgeschroefd en maar een deel van het bier laten ontdooien. Toen ze het proefde ervaarde ze een intense smaak van een bier dat ze al zovaak hadden gebrouwen.
Wat er namelijk gebeurt tijdens het bevriezen en daarna laten ontdooien van het bier is dat het water in het bier langer bevroren blijft dan de alcohol en smaken. Hierdoor krijg je een zeer geconcentreerd drankje boordevol smaak en (gelukkig) een hoog alcoholpercentage. Het water blijft langer bevroren, als je dit niet laat ontdooien in het bier dan mag je het een Eisbock noemen.
Is een Eisbock bier?
Kun je de vloeistof na het Eisbocken dan nog wel bier noemen? Het antwoord hierop is ja. De definitie van bier is niet veranderd, het is alleen een ander proces in gegaan. Maar persoonlijk zou ik het eerder een bier likeur noemen. De smaken zijn zo intens en het alcoholpercentage zo hoog, dat je er echt even voor moet gaan zitten, net als een likeur.
Een nadeel aan een Eisbock is dat door de bevriezing ook de koolzuur verdwijnt. Dit maakt het plat en nog meer lijkend op een likeur. Grote brouwerijen hebben de mogelijkheid om CO2 toe te voegen aan het bier, maar wij als hobbybrouwer moeten het doen zonder koolzuur.
Met welk bier kun je een Eisbock maken?
Een Eisbock maken kun je met ieder bier doen, maar uiteraard zijn er een aantal bierstijlen en biersoorten waarvoor een Eisbock meer geschikt is. Een Eisbock maken heeft de voorkeur met een zwaardere bierstijl, zoals een Quadrupel, Barley Wine of Russian Imperial Stout. De volgende bieren worden vaak gebruikt voor het maken van een Eisbock:
Brouwerij | Biersoort |
---|---|
Chimay | Chimay Blauw |
La Trappe | Quadrupel |
Kees! | Zeeuwse Bol |
Hertog Jan | Grand Prestige |
Ook heet een Eisbock niet voor niets een Eisbock. Bockbieren worden voornamelijk gebruikt om een Eisbock van de maken. Je kunt daarom alle bock bieren gebruiken voor het maken van een Eisbock. Mijn voorkeur zijn wel de herfst en winter bockjes, want lente en zomerbock bieren zijn fris en dat smaakt niet heel goed als Eisbock.
Uiteraard kun je ook een zelf gebrouwen bier Eisbocken en dan raden wij de Wortbrouwer Quadrupel aan. Deze is te verkrijgen in een bierbrouw starterspakket.
Zo maak je zelf een Eisbock!
Nu je de theorie achter een Eisbock kent is het tijd om hem echt te gaan maken! Het is namelijk veel eenvoudiger dan je zou denken. Een Eisbock maken doe je in 3 simpele stappen:
Stap 1 – De Eisbock Voorbereiden
Je weet welke bierstijl en biersoort jij lekker vindt en hebt er een aantal flesjes van gekocht. Je gaat namelijk de helft van het bier weggooien, dus om 1 flesje Eisbock te maken heb je 2 flesjes van het bier nodig. In dit voorbeeld nemen we de Wortbrouwer Quadrupel als basis bier.
Neem een plastic fles van 0,75 L en zet een trechter in de hals. Laat de Quadrupel er voorzichtig en langzaam inlopen zonder dat je teveel gaat schuimen. Voeg 2 flesjes quadrupel toe en zorg dat er zeker 1/5 vrije kopruimte in de plastic fles zit. Tijdens de bevriezing zet het namelijk uit en als je tot de dop toe vult zal de fles kapot gaan.
Leg de plastic fles minimaal 24 uur in de vriezer om ervoor te zorgen dat het bier volledig bevroren is. Langer mag ook, dat is geen probleem, maar korter is niet aan te raden. Spontaan een Eisbock maken is dus niet mogelijk.
Stap 2 – De Eisbock ontdooien
De 24 uur zijn voorbij en je mag de Eisbock gaan ontdooien en gelijk nuttigen. Dit laatste is wel aan te raden. Een Eisbock bewaren is geen goed idee, de smaken vervliegen en kans op slecht bier is groter.
Haal de fles uit de vriezer en pak een ruim glas waaruit je de Eisbock ook gelijk kunt drinken. Zet de fles onderste boven in het glas en wacht. Het wachten kan best even duren. Binnen een paar minuten zie je al druppels uit de fles komen. Dit is zeer puur concentraat alcohol en smaken.
Hoe weet je wanneer de Eisbock klaar is?
Dat weet je eigenlijk niet, want dat is puur op voorkeur. Je hebt 2 flesjes Quadrupel als Eisbock gebruikt. Waarschijnlijk wil je 50% daarvan ontdooien. Dat betekent dat als het glas vol je is stop met Eisbocken en de rest van de plastic fles zal weggooien. 50% is zeer sterk, wil je het de eerste keer rustiger aan doen, dan kun je kiezen voor 2/3 Eisbock.
Stap 3 – De Eisbock nuttigen
Eindelijk mag je de Eisbock gaan drinken! Weet dat smaken pas echt tot leven komen rond kamertemperatuur. Een Eisbock is net ontdooit en zit dus nog erg laag in temperatuur. Hier ga je ook wel achter komen als je de eerste slok neemt, het drankje is nog ijskoud namelijk. Geef het drankje een tijdje om rond de 10 á 12 graden te komen en ga het dan pas drinken!
Maar wat je ook doet, geniet van je resultaat!
Tip: Drink het orinigele bier er naast. Zo proef je goed het verschil tussen het origineel en de Eisbock.
Verbeter de smaak van je Eisbock
Wij zouden Wortbrouwer niet zijn als we toch nog een puntje zien om je Eisbock te verbeteren. Er zijn talloze manieren om een extra demensie te geven aan je bier. Zou kun je het volgende toevoegen aan je Eisbock om hem nog meer smaak en uniek karakter mee te geven:
- Scheutje sterkte drank, zoals jouw favoriete Bourbon of Whiskey
- Een Tonkaboon
- Pepers
- Vanillestokje
- Houtsnippers. Laat het plastic flesje bier dan eerst een paar dagen in de koelkast staan voor je gaat Eisbocken.
Het belangrijkste is, is dat jij doet wat jij lekker vind. Je weet nu de oorsprong, techniek en opties. Nu is het aan jou de taak om iets lekkers te maken. Heb jij een goed resultaat, dan zouden wij het leuk vinden als je dit deelt in de reacties!
Pingback: Zelf bier brouwen en je eigen Eisbock maken! – Hendrik-karssen.nl | De persoonlijke blog van Henk